×
Size yardıma hazırız : 0552 838 75 75
Online Randevu Al
0539 70 70 182
Çağrı Merkezimiz
Hastalıklar

Depresyon

Major depresif bozukluk (MDB), süreğen bir üzüntü ve günlük işlevlerinizi en az iki hafta boyunca yerine getirememe ile beraber normalde yapmaktan keyif aldığınız etkinliklere olan ilginin kaybolması ile tanımlanan bir hastalıktır. Ek olarak, depresyonda olan insanlarda genellikle enerji kaybı, iştah değişikliği, daha az ya da çok uyuma, kaygı, konsantrasyon azalması, kararsızlık, huzursuzluk, değersiz, suçlu ya da umutsuz hissetme, kendine zarar verme veya intihar düşünceleri gibi durumlardan bazıları görülmektedir.

Major depresif bozukluk (MDB) (tek uçlu depresyon) en sık görülen duygudurum bozukluğudur. Tek bir depresif dönem ya da tekrarlayan depresif dönemler şeklinde görülebilir. Major depresif bozukluk her yaşta görülebilmektedir. Ancak 40-50 yaş arasında ve kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülmektedir. Yani her 4 kadından birinde ve her 8 erkekten birinde yaşamları boyunca bir depresyon dönemi görülmektedir. Her bir depresyon döneminin süresi iki hafta ile iki yıl arasında sürmektedir. Genetik etkenler de depresyon dönemi geçirmekte rol oynamaktadır. Kişinin ailesinde depresyon dönemi geçirmiş kişilerin bulunması hastalık riskini 2-4 kat artırmaktadır.

Mutsuzluk, hüzün, moral bozukluğu, umutsuzluk, karamsarlık, kendini boşlukta hissetme, sıkıntı hissi ile karakterizedir. Bu şikayetler kişilerde günün belli bir bölümünde görülmektedir. Bazı kişilerde öfke kontrolünde zorlanma veya stresle başa çıkmada sorunlar görülebilir. Hastaların büyük bir kısmında şikayetler sabah saatlerinde daha belirgin olmakla birlikte sabahları erken uyanma veya gün boyu yatma isteği de görülebilir. Hastanın çevresine, işine ve kendisine olan ilgisi azalır. Daha önce zevk alarak yaptığı aktivitelerden artık zevk almamaya başlar. Bunaltı, gerginlik, dikkatsizlik unutkanlık gibi belirtilerle de kendini gösterebilir. Bunaltıya ilaveten çarpıntı, ağız kuruluğu, karın ağrısı, ishal gibi bedensel belirtilerle de kendisini gösterebilir. Hastalar çoğunlukla yaşadığı olayları olumsuz olarak algılar. Kendini, çevresini ve hastalığa karşı olumsuz düşünceleri vardır ve hastalığın hiç düzelmeyeceğini düşünebilirler.


Depresyon için risk etkenleri nelerdir?

·        Erken ebeveyn kaybı

·        Madde ve alkol kötü kullanımı

·        Anksiyete bozuklukları

·        Kadın olmak

·        Erken ebeveyn kaybı

·        Düşük sosyoekonomik düzey

·        Ayrı yaşama, boşanmış olma

·        İşsizlik: İşsizlik depresyonda risk etkeni olması yanında işte verimliliği azalmasının önemli nedenlerindendir.

·        Daha önce depresyon geçirmiş olma

·        Yakın zamanda önemli yaşam olayları, stres etkenleri

·        Kişilik yapısı

·        Çocukluk döneminde cinsel veya fiziksel kötü davranılma öyküsü

·        Bazı ilaçlar

·        Tıbbi hastalıklar

·        Hormonal değişiklikler.

 

Çocuklarda depresyon görülür mü?

Çocukluk döneminde depresyon görülebilmektedir. Ancak depresyon belirtileri erişkinlerden daha farklı olabilmektedir. Öfke problemleri, okul başarısında düşme, okula gitmek istememe, hastalık uydurma gibi belirtiler görülebilmektedir.


Depresyonun seyri nasıldır?

Zamanında ve etkin şekilde tedavi alan depresyon olgularının %80-85’i tedavi edilebilmektedir. Buradaki önemli nokta gerek ilaç tedavisi gerekse psikoterapi uygulamaları Uluslararası standartlara göre uygulanmalıdır. Tedaviye erken başlamak çok önemlidir. Depresyon yaşam boyunca yineleme ihtimali olan bir rahatsızlıktır.


Tedavi seçenekleri nelerdir?

Depresyonda kişiye özel tedavi protokolü yürütülmektedir. Tedavinin ilk aşaması hastayı ve hastalığı anlayan bir anlayışla yeterli süre muayene edilmesidir. Bu süre genelde 45-50 dakikalık süre demektir. Daha kısa muayeneler tanı ve tedavi noktasında eksiklikler doğurabilmektedir. Depresyonda ilaçla tedavi (Psikofarmakoloji), psikoterapi, TMS (Transkraniyal Manyetik Stimülasyon) ve EKT (Elektrokonvülsif Terapi) kullanılmaktadır. EKT hastaneye yatışın gerekmesi ve genel anestezi verilmesi nedeniyle ağır olgularda bir seçenek iken diğer yöntemler kliniğimizde Uluslararası standartlara göre yürütülmektedir.


Bu bilgiler hazırlanırken Türkiye Psikiyatri Derneği sitesinden faydalanılmıştır. Ayrıntılı bilgi için: Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD)


[ Kayseri’de panik bozukluk tedavisi, Kayseri Panik bozukluk doktoru, Kayseri panik atak, psikiyatri uzmanı, Kayseri psikiyatri doktoru, Kayseri Psikoterapist, Kayseri psikoterapi merkezi. Kayseri TMS uygulama merkezi, Akademi TMS ve Terapi Merkezi. Kayseri TMS. TMS tedavisi nedir. TMS nasıl yapılırKayseri TMS, Kayseri Transkranial Manyetik Stimülasyon (TMS), Kayseri Transkranial Manyetik Uyarım (TMU), Depresyonda TMS, Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) TMS, Bağımlılık TMS, Kayseri psikiyatri uzmanı, Kayseri psikiyatri doktoru, Kayseri Psikoterapist, Kayseri psikoterapi merkezi. Kayseri TMS uygulama merkezi, Akademi TMS ve Terapi MerkeziKayseri Hipnoz, Kayseri Hipnoterapi, Kayseri psikiyatri uzmanı, Kayseri psikiyatri doktoru, Kayseri Psikoterapist, Kayseri psikoterapi merkezi. Kayseri TMS uygulama merkezi, Akademi TMS ve Terapi Merkezi.

WHATSAPP
Designed_by İsmail ATİK